3 godine prije · · Komentari isključeni za 3 navike za zdrav i ispunjen život

3 navike za zdrav i ispunjen život

Najbolja fizička aktivnost je ona kojom ćemo se (rado) baviti svakog dana, a ne doživljavati ju kao opterećenje ili hobi. U nastavku teksta saznajte koje su to provjerene aktivnosti u kojima većina ljudi uživa i koje lako prelaze u zdrave navike.

1. Vrtlarenje kao prirodna terapija

Rad u vrtu i boravak na otvorenom pogoduju fizičkom zdravlju tijela i stvaraju osjećaj opuštenosti, mira i općeg blagostanja. Vrtlarenje jača i razvija mišiće, poboljšava kondiciju tijela te osigurava dovoljnu količinu dnevnog svjetla i svježeg vazduha. Ujedno djeluje na sva čula jer omogućava da vidimo, čujemo, dodirujemo, mirišemo pa čak i da okusimo plodove svog rada. Sve to u nama budi optimizam i jača volju za životom jer uviđamo da se život uvijek iznova rađa i nastavlja. Rad u vrtu je prikladan za osobe svih dobi, može se prakicirati tokom cijele godine i u različitim okruženjima.

2. Udomljavanje psa smanjuje posjete ljekaru za 30%

Dokazano je da kućni ljubimci pozitivno utječu na fizičko i psihičko zdravlje ljudi, a naročito starijih osoba koje žive same. Vlasnici pasa u prosjeku šetaju jedan sat duže, imaju niži krvni pritisak i holesterol, a samim tim i smanjen rizik od srčanog udara. Za razliku od svojih vršnjaka, imaju i ispunjenu dnevnu rutinu jer posjedovanje psa podrazumijeva čvrst i predvidiv raspored, ali i komunikaciju s drugima. Dodatno, pas razumije svog čovjeka i saosjeća sa njim, a to starijim osobama pomaže da se uspješnije nose sa depresivnim epizodama ili da ih izbjegnu u potpunosti.

3. Rekracijsko hodanje

Stručnjaci tvrde da je dovoljno svakodnevno hodati 30 minuta umjerenim tempom i produžit ćemo život za skoro 4 godine. Ova aktivnost ne zahtijeva nikakvu opremu niti ulaganja, a donosi mnoge koristi za zdravlje tijela i ukupno stanje organizma. Hodanje smanjuje rizik od pojave depresije i poboljšava raspoloženje. Doprinosi i dobrom izgledu jer potiče sagorijevanje kalorija i izgradnju mišića. Smanjuje želju za hranom, naročito slatkom. Pravilno rekreacijsko hodanje podrazumijeva hodanje u skladu sa svojom kondicijom – hodamo maksimalnom brzinom pri kojoj se nećemo zapuhati. Mora da traje barem 30 minuta i mora da bude svakodnevno.