2 godine prije · · Komentari isključeni za 4 zdrave navike za sprječavanje demencije

4 zdrave navike za sprječavanje demencije

Demencija nije bolest, već skup simptoma koji postupno pogoršavaju intelektualne sposobnosti i obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su odijevanje, hranjenje i održavanje osobne higijene. Simptomi se javljaju uglavnom u starijoj životnoj dobi usljed smanjene radne i intelektualne aktivnosti, cerebralnovaskularnih oboljenja, ali i kao rezultat konzumacije alkohola i cigareta, zloupotrebe lijekova te ishrane s nedovoljnim unosom vitamina (vitamin B12 je neophodan za pravilno funkcioniranje mozga).

Dobra vijest je da demencija ne mora biti sastavni dio starenja. Zahvaljujući brojnim istraživanjima, danas znamo da ove životne navike štite mozak od preranog propadanja:

1. Mediteranaska ishrana

Osim što je od presudnog značaja za održavanje zdravlja i sprječavanje nastanka dijabetesa, srčanih oboljenja i raka, kvalitetna ishrana štiti i mozak. Ljekari kažu da ono što je dobro za srce, dobro je i za mozak. Mediteranska kuhinja koja se temelji na povrću, voću, ribi, mahunarkama, maslinovom ulju i orašastim plodovima, pokazala se naročito efikasnom u smanjivanju kognitivnih oštećenja. S takvom ishranom smanjuje se unos zasićenih masnoća i povećava unos korisnih omega-3 masnih kiselina te antioksidansa kojima obiluju povrće i voće.

2. Redovita tjelovježba

Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost čini čuda za naš mozak. Osobe koje svakodnevno vježbaju imaju daleko manji rizik za razvoj kognitivnih oboljenja u odnosu na osobe koje žive sjedilačkim načinom života. Ključ je u konzistenciji i zato je dobro izabrati tjelovježbu koja odgovara našim mogućnostima i koju ćemo rado obavljati – šetanje, vožnja bicikla, plivanje itd. Idealno bi bilo da vježbamo svaki dan u trajanju od 30 minuta.

3. Smanjena konzumacija alkohola i cigareta

Dokazano je da pušenje povećava rizik od demencije, naročito kod populacije starije od 65 godina. Preporuke ljekara su jasne i glasne: pušenje je štetno za zdravlje i nikad nije kasno da prestanemo s ovom navikom koja degradira zdravlje mozga. Kada je u pitanju alkohol, čaša vina ili piva neće nanijeti mnogo štete, a vino donosi i zdravstvene benefite. Međutim, svakodnevna konzumacija alkohola u većim količinama ubrzava propadanje mozga.

4. Aktivan društveni život

Društvena izolacija vodeći je razlog za pojavu depresije i anksioznosti kod starijih osoba. Dodatno, povlačenje i usamljenost ubrzavaju kognitivno slabljenje. Održavanje aktivnog društvenog života nije uvijek jednostavno u starijoj dobi, ali vrijedno je svakog truda jer podiže raspoloženje, potiče nas da se bolje brinemo o sebi i pospješuje generalno zdravlje.