4 godine prije · · Komentari isključeni za 5 najboljih ‘doktora’

5 najboljih ‘doktora’

Pored dobre higijene, fizičke distance, konzumiranja vitamina C i nadanja najboljem, šta još možemo poduzeti kako bismo se zaštitili od koronavirusa (Covid-19)? Najkraći odgovor glasi: ojačati organizam iznutra. Dobar imuni sistem naše je tajno oružje i najjača zaštita protiv svakog virusa i zato vam donosimo 5 jednostavnih koraka za prirodno jačanje imuniteta.

1. Dobar san. Odraslim osobama doktori preporučuju od 7 do 9 sati spavanja u komadu svake noći jer je u tom periodu hormon rasta (neki ga nazivaju i ‘hormonom mladosti’) na najvišoj razini. Pored što podstiče rast, ovaj hormon regulira i druge bitne funkcije u tijelu kao što je obnova mišićnog i koštanog tkiva, regulacija metabolizma masti te održavanje ravnoteže tekućine. Sa starenjem opada proizvodnja hormona rasta, a spavanje je jedan od najlakših i najprirodnijih načina da osiguramo njegovo optimalno lučenje.

2. Voda. Prosječan ljudski organizam sastavljen je od 60% vode koja je neophodna za sve životne procese, uključujući održavanje i preživljavanje. Bez hrane, čovjek može izdržati do 40 dana, a bez vode samo 7. Dovoljne količine vode omogućuju tijelu da prirodno ispere i eliminira toksine i bakterije koje mogu prouzrokovati oboljenja. Kod starijih osoba slabi potreba za vodom i zato ju moraju redovno piti bez obzira na žeđ.

3. Regulacija stresa. Tijelo pod stresom proizvodi hormon kortizol koji ubrzava rad srca i otvara vene kako bi se osigurao veći dotok krvi. To nam je od koristi u život-ili-smrt situacijama kada se traži brza reakcija i izbjegavanje opasnosti. Međutim, ako je tijelo stalno izloženo lučenju kortizola (i kad treba i kad ne treba), dolazi do raznih upala u organizmu i imuni sistem slabi. Strah i briga stvaraju plodno tlo za infekcije i bolesti (alergije, astma, reumatoidni artritis i dijabetes) i zato moramo otklonoti sve nepotrebne stresore. Dobar korak u tom pravcu je ograničavanje upotrebe mobilnog telefona i računara, kao i selekcija sadržaja koje pratimo na internetu. Tijelo vraćamo u stanje balansa pomoću dubokog disanja (minimalno 5 dubokih udisaja i izdisaja), povezivanjem s prirodom, svjesnim usporavanjem i stavljanjem svog blagostanja na prvo mjesto.

4. Hrana bogata vlaknima. Jeste li znali da je odbrana organizma oslabljena do 5 sati nakon konzumiranja šećera? Šećer smanjuje sposobnost imunih ćelija da ubijaju patogene (bakterije) i tako slabi sveukupnu odbranu organizma. Našem tijelu je potrebno dobro i čisto gorivo, a njega čini ishrana zasnovana pretežno na povrću i voću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama. S ovim namirnicama osiguravamo dovoljnu količinu antioksidanata koji sprječavaju upalne procese kao i vlakna koja su neophodna za dobar rad crijeva. Vjerovatno ste čuli izreku da zdravlje počinje u crijevima, a to je zato što su crijeva odgovorna za više od 80% imuniteta. Bonus: voće i povrće je bogato vitaminom C koji može spriječiti ili barem skratiti trajanje standardne prehlade i gripe.

5. Kretanje. Svaka fizička aktivnost mobilizira imune ćelije koje onda mogu nadgledati rad cijelog organizma te pronalaziti i uništavati bakterije u raznim dijelovima tijela. Lagano do umjereno kretanje može sniziti razinu stresa i osloboditi dopamin (hormon sreće), opskrbiti tijelo oksigenom i podstaknuti izbacivanje toksina. Započnite s laganijim aktivnostima poput šetnje, rada u vrtu ili vježbi istezanja i posmatrajte kako se osjećate nakon njih.