5 godina prije · · Komentari isključeni za 6 hobija koji ne dozvoljavaju degradaciju uma i tijela

6 hobija koji ne dozvoljavaju degradaciju uma i tijela

Hobiji omogućuju da ostanemo društveno povezani i aktivni, da izbjegnemo dosadu i usamljenost i, najvažnije, pomažu nam da smanjimo rizik od zdravstvenih problema.

Prema istraživanjima sprovedenim u SAD-u, većina odraslih osoba starijih od 65 godina, u prosjeku provede 10 ili više sati sjedeći ili ležeći. To je primarni razlog zbog kojeg je ova kategorija najizloženija riziku od pretilosti, srčanim problemima i preranoj smrti. S druge strane, tu su i istraživanja koja pokazuju da se razvoj mozga nastavlja i u starijoj dobi i da naše aktivnosti određuju kojom brzinom i kako starimo. U ovom članku vam donosimo 6 najpopularnijih hobija za starije osobe, u nadi da ćete među njima pronaći inspiraciju i za sebe.

1. Udomite ljubimca. Na prvu može zvučati kao mnogo posla, ali taj posao se obično pokaže kao vrijedna investicija budući da ljubimci sa sobom donose mnoge zdravstvene dobrobiti. Kad god se nalazimo u njihovoj blizini, u našem mozgu se pokreće lanac hemijskih reakcija koje oslobađaju serotonin (hormon sreće) i snižavaju kortizol (hormon stresa). Kućni ljubimac također može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i holesterola te spriječiti depresiju i pogoršavanje problema sa srcem.

2. Umjetnost i ručni rad. Rad s rukama ima jednake pozitivne učinke kao meditacija jer kroz njega izbjegavamo zabrinutost, anksioznost, hroničnu bol i depresiju. Možda vas je oduvijek privlačila umjetnost, ali nikad nije bilo prilike da se okušate u slikanju, vajanju ili pisanju poezije. Možda vas privlači dizajniranje nakita, rad s glinom, drvetom ili staklom. Bilo koja od ovih aktivnosti držat će vas zaposlenim i kreativnim, a usput možete proizvoditi unikatne poklone za prijatelje i porodicu.

3. Vrtlarstvo. Rad u vrtu je idealna aktivnost za starije osobe jer obezbjeđuje opuštajuću atmosferu i ima terapeutski učinak. Omogućava da se osjećamo korisnim i da budemo ponosni na svoja postignuća. Kao idealan oblik lagane aktivnosti, vrtlarstvo stimulira pokretljivost, podstiče na korištenje motoričkih vještina i istovremeno jača izdržljivost i snagu. Podstiče i interes za prirodu i boravak na čistom vazduhu, a prema nekim istraživanjima, smanjuje rizik od demencije za 36%.

4. Svakodnevna šetnja. Hodanje je zdravo za svakoga, ali za starije osobe može biti od naročite važnosti jer šetnje pomažu da istovremeno održavamo kardiovaskularno i mentalno zdravlje. Osoba koja redovno šeta zadržava svoju neovisnost i u svoje svakodnevne aktivnosti unosi element socijalizacije. Bolesti koje se mogu spriječiti, ili barem držati pod kontrolom, svakodnevnim šetnjama su: dijabetes, bolesti srca, depresija, demencija i artritis.

5. Kuhanje. Studije pokazuju da osobe koje spremaju hranu kod kuće žive znanto zdravije. U prilici su da biraju najbolje namirnice i uživaju u procesu kuhanja, a sve to blagotvorno djeluje na mozak. Čak i ako ste vješti u kuhanju, vrijeme kojim sada raspolažete omogućava vam da istražite i isprobate nove recepte. U prilici ste da savladate kuhinju neke druge kulture i usput steknete dobar glas među prijateljima i porodicom. 🙂 Svojim originalnim receptima uljepšat ćete rođendane i druge posebne prilike, a sve što skuhate viška – podijelite sa susjedima. Bilo koja od ovih gesti će biti itekako cijenjena, a vama će porasti samopouzdanje.

5. Čitanje knjiga, pretraživanje interneta i društvene igre održavaju mozak aktivnim, a samim tim snižavaju rizik od demencije. Zabavne su aktivnosti i čine nas zanimljivijim društvom. Čitanje fokusira um, obogaćuje rječnik te razvija maštu i analitičke vještine. Neki stručnjaci tvrde da čitanje smanjuje stres za 69%. Društvene igre poput šaha uključuju obje hemisfere mozga jer zahtijevaju da igrači imaju vizualni prikaz cijelog polja dok motre na stanje protivnika i razvijaju strategije za svoje naredne poteze.

6. Volontiranje. Neke osobe sve manje pronalaze smisao kako stare, a volonterski rad to može spriječiti i pružiti im osjećaj korisnosti i pripadanja. Istražite mogućnosti da učestvujete u pozitivnim promjenama u svojoj lokalnoj zajednici, bilo da pokrenete akciju čišćenja ili uređenja parkova, bilo da volontirate u školama, domovima za starije, religijskim i humanitarnim institucijama ili nevladinim organizacijama.

Kategorije: Zdravo starenje