4 godine prije · · Komentari isključeni za 5 trikova za jačanje ljubavi prema sebi

5 trikova za jačanje ljubavi prema sebi

U želji da budemo dobri i svima ugodimo, često izgubimo svoj identitet i vjeru u sebe što rezultira u osjećaju iscrpljenosti i nevoljenosti. ‘Biti dobar’ obično znači ispunjavati očekivanja drugih, živjeti tuđe snove i sviđati se drugima,  a to ostavlja malo ili nimalo prostora za naše stvarne potrebe.

Nikad nije kasno da prekinemo taj negativan obrazac, a to ćemo najlakše uraditi ako se vratimo sebi i sebe stavimo na prvo mjesto. Može zvučati kao da promoviramo sebičnost, ali nije o tome riječ jer, jedino ako volimo, razumijemo i prihvatamo sebe, možemo voljeti, razumjeti i prihvatiti druge.  Ne kaže se bez razloga da je početak svake ljubavi – ljubav prema sebi.

Šta uopće znači ljubav prema sebi i kako ju sprovesti u praksi? Najkraći odgovor bi bio da je to:

  • poštovanje sebe kao vrijednog i dragocjenog bića
  • preuzimanje odgovornosti za sopstvenu sreću
  • prihvatanje sebe u potpunosti, sa svim manama i vrlinama.

U nastavku vam donosimo 5 provjerenih načina kako da ojačate ljubav prema sebi te unaprijedite svoj život i odnose sa drugima.

 1. Postavljanje zdravih granica

Da bismo sebi rekli ‘da’, to ponekad znači da drugima moramo reći ‘ne’. Nimalo lak zadatak jer se tada susrećemo s osjećajem krivnje ili s pritiskom od strane drugih da ipak postupimo kako oni žele. Međutim, naše vrijeme je dragocjeno i moramo se zauzeti za sebe tako što ćemo reći ‘ne’ pozivima, molbama i zahtjevima koji nam ne odgovaraju. Kad god osjećamo da nešto nije dobro za nas (poziv na druženje, posuđivanje novca, aktivnosti u kojima ne uživamo), moramo reći ‘ne’ i pritom ne ostavljati prostora za dodatnu diskusiju ili opravdavanje sebe.

2. Fokusiranje na sadašnji trenutak

Svi kad-tad spoznamo da je sreća unutrašnje stanje koje treba otkriti, a ne neki daleki cilj koji valja postići. Zato bi bilo dobro da u svakom danu izdvojimo vrijeme da se zapitamo kako se osjećamo, jesmo li zadovoljni, brine li nas nešto, a onda i razmislimo šta možemo uraditi da popravimo svoje raspoloženje ili situaciju u kojoj se nalazimo. Ako razvijemo naviku da pratimo svoje misli, uvijek možemo procijeniti da li nam koriste ili štete, a onda ih i korigirati.

3. Greške su prilika za učenje i rast

Naučeni smo da brojimo samo pobjede i lakoću, ali skroz drugi kvalitet života dobijamo kad ostavimo prostor i za greške, teškoće, posrtanja i poraze. Sve su to sastavni dijelovi života, a nekad najviše naučimo ili profitiramo baš iz tih neželjenih situacija. Kad se na taj način postavimo prema greškama, onda nema potrebe da se vraćamo u prošlost ili da žalimo zbog stvari koje ne možemo promijeniti. Nema potrebe ni da kritiziramo sebe i druge jer: kad znamo bolje, postupamo bolje.

 4. Zahvalnost

Kao i svaku drugu naviku, i zahvalnost možemo razviti ako ju redovno vježbamo. To ćemo najlakše postići ako svakog dana svjesno pronađemo stvari na kojima možemo biti zahvalni. A uvijek ima nešto, bilo da se radi o iznenadnom suncu, omiljenom filmu na TV-u, neočekivanom susretu ili ‘uspjelom’ ručku. Naša zahvalnost na ‘malom’ ubrzo će privući i razloge za zahvalnost na velikom.

5. Briga o tijelu

Tijelo je naša kuća, dom u kojem živimo i zato mu moramo dati odgovarajuću njegu, vježbu i odmor. To podrazumjeva kretanje i aktivnosti koje će nam omogućiti da očuvamo snagu i fleksibilnost te učenje o pravilnoj ishrani. Prehrambrene potrebe i preference se mijenjaju s godinama i zato redovno trebamo preispitivati koja vrsta hrane pomaže optimalnom funkcioniranju našeg tijela. Hranu treba birati i po ukusu jer ona je tu da u njoj uživamo. 

Kategorije: Korisni savjeti