2 godine prije · · Komentari isključeni za 8 dokaza da nikad nije kasno

8 dokaza da nikad nije kasno

Ako nismo pronašli svoj poziv u mlađim godinama, ne znači da smo zakasnili. Naprotiv, za neke poslove potrebno je vrijeme i mudrost koja dolazi samo sa iskustvom. O tome govori i naša lista velikih imena koji su uspjeli kasnije u životu. Oni su najbolja potvrda da uvijek možemo promijeniti karijeru, pokrenuti svoj posao ili samo isprobati nešto drugačije.

Julia Child, ikona francuske kuhinje i jedna od najpoznatnijih kuharica na svijetu, objavila je svoju prvu kuharicu u 49-oj. Nakon toga, dobila je vlastitu emisiju “Francuska kuharica” s kojom je stekla svjetsku slavu. Zanimljivo je da je naučila kuhati tek u 30-im, a u toku obuke, nekoliko puta zamalo je zapalila kuhinju.

Sa 45 godina Henry Ford kreirao je svoj revolucionarni Model T – prvi automobil za masovno tržište. Njegov izum je imao toliki utjecaj na industrijsku proizvodnju i kulturu tog vremena da je čitavo razdoblje nazvano po njemu – „fordizam”. Ford je tvrdio da ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi više od onoga što misli da može i da je ključ za ostvarivanje svakog cilja u životu vjera da ga možemo ostvariti.

„Bilo da mislite da možete ili mislite da ne možete, oba puta ste u pravu.“ -Henry Ford

Britanski znanstvenik Charles Darwin većinu života proveo je kao povučeni prirodnjak i porodični čovjek da bi tek u 50-oj objavio svoje čuveno djelo „O porijeklu vrsta“. Knjiga je rasprodana u toku jednog dana i zauvijek je promijenila znanstvenu zajednicu.

Jedna od najpoznatijih modnih dizajnerica, Vera Wang, pravi poziv otkrila je na pragu 40-ih dok se pripremala za svoje vjenčanje. Budući da nije uspjela pronaći dovoljno modernu haljinu, odlučila je da ju sama kreira. Njen butik vjenčanica u međuvremenu je izrastao u pravu modnu imperiju iako Wang nije imala nikakvog iskustva u modnom dizajnu. Prethodno se bavila umjetničkim klizanjem i novinarstvom.

“Ljudi su postigli mnogo više od mene za mnogo kraće vrijeme, ali to nije bila moja priča. Moja priča bila je kamen po kamen, klijent po klijent. Put nije bio ni brz ni lagan i to je sva istina.” -Vera Wang

Arianna Huffington osnovala je svoj prvi časopis sa 55 godina – popularni Huffington Post koji je kasnije prodan za 315 miliona dolara. U 66-oj, osnovala je drugu firmu posvećenu zdravlju i tvrdi da nikad nije bila zainteresiranija da nastavi učiti i odučavati se od pogrešnog. Za nju su rekli da je uspjela „bez pomoći bogatstva, titule ili konvencionalne ljepote“.

Anna Mary Robertson Moses, poznatija kao baka Moses, jedno je od najvećih imena u američkoj narodnoj umjetnosti iako se s kistom prvi put srela u dobi od 76 godina. Do tada se intenzivno bavila vezom, a kad joj je uznapredovali artritis onemogućio da drži iglu, odlučila je da se okuša u slikarstvu. Slikarstvom se uspješno bavila 25 godina, a njeni radovi su još za njenog života dostigli cijenu od 10 hiljada dolara. Neki od njih su se pojavili na poštanskim markama, što je sredinom prošlog stoljeća bila velika čast.

Gotovo čitav život Harry Bernstein proveo je kao nepoznati pisac da bi slavu dočekao u 96-oj kada je objavio memoare “Nevidljivi zid”. Izjavio je da su mu 90-e bile najproduktivnije godine u životu.

„Da sam živio samo 90 godina, ne bih mogao napisati ovu knjigu. Nisam ju mogao napisati kada sam bio 10 godina mlađi jer nisam bio spreman. Bog zna kakav se potencijal krije u drugim ljudima, kad bismo ih samo mogli održati živima u njihovim 90-im.” -Harry Bernstein

Listu ćemo zaokružiti s primjerom iz naše zemlje. Naš veliki glumac Zaim Muzaferija studirao je ravno 20 godina, a diplomu profesora njemačkog i francuskog jezika stekao je na pragu 50-e. Radio je kao profesor u srednjoj školi sve do odlaska u penziju, a, pored glume i podučavanja, Muzaferija se uspješno bavio i pisanjem poezije. 💛

BosnianEnglishGerman