3 godine prije · · Komentari isključeni za Dobra navika: jutarnje stranice

Dobra navika: jutarnje stranice

Ako želite formirati samo jednu dobru naviku u ovoj godini, preporučujemo da to budu jutarnje stranice. Riječ je o jednostavnoj, ali veoma učinkovitoj navici za koju mnogi tvrde da im je promijenila život. Originalno je razvijena kao pomoć kreativcima, ali brzo se pokazala korisnom za svakoga jer pomaže da sredimo misli, da se povežemo sa intuicijom te da pronađemo kreativnija rješenja za svakodnevne izazove.

Pravila za pisanje jutaranjih stranica

Svakog jutra ispisujemo tri stranice. Preporučena veličina stranice je A4, ali za početak mogu i manji formati. Najvažnije je da razvijemo naviku svakodnevnog zapisivanja. Pišemo isključivo rukom jer to je sporiji proces koji omogućava da se povežemo sa emocijama, da prepoznamo unutrašnja stanja, ali i okruženje. I upravo to svakodnevno usporavanje omogućava da budemo produktivniji u toku dana.

Pišemo ujutru, idealno odmah nakon buđenja jer prva dva sata u danu određuju kako ćemo ga provesti. Bilo bi dobro da ih iskoristimo za okretanje sebi i svojim mislima prije nego što nas preplave informacije sa svih strana. Ukoliko ne stignemo ujutru, stranice možemo pisati bilo kada u toku dana.

Pišemo bez ikakvog razmišljanja, cenzure ili uljepšavanja. Jednostavno zapisujemo tok misli kako se javljaju. Ne postoji pogrešan način pisanja jer pišemo za sebe, a ne za publiku. Pišemo o čemu god želimo. Npr. o tome da smo opet zaboravili nazvati sestru, pozvati vodoinstalatera ili kako je krajnje vrijeme da operemo prozore. Pišemo i onda kada mislimo da nemamo ništa za napisati. Tada je dovoljno zapisati „Ne znam šta da pišem…“ i riječi će se pojaviti same. Misli i rečenice ne moraju čak biti ni dovršene.

Nekad ćemo s lakoćom ispuniti tri stranice, a nekad ne. U oba slučaja samo nastavljamo s pisanjem. Prva stranica se ispiše bez problema, a nakon nje obično nastupi blokada kroz koju se moramo probiti jer tek nakon nje dolazimo do onog bitnog. Kada naiđemo na zid, možemo pisati odgovore na neka od ovih pitanja: „šta moram znati?“, „šta moram pokušati?“, „šta moram prihvatiti?“, „šta moram uraditi?“ ili „šta je naredna stvar koju trebam uraditi?“

U početku ćemo vjerovatno pisati o stvarima koje nas muče ili nerviraju. Žalit ćemo se na probleme, ljude ili vrijeme, a izbacivanje na papir pomoći će da sve te misli lakše proradimo i da ih se oslobodimo. Kada svu negativnost izbacimo ujutru, ona više neće imati toliku potrebu da se pojavljuje u ostatku dana. Najbitnije je da budemo potpuno iskreni pa, ako postoji strah da bi neko mogao čitati naše stranice, najbolje ih je uništiti odmah nakon pisanja.

Bilo bi dobro da pišemo u tišini, bez ometanja i prekidanja. Jutarnje stranice mogu biti naš mali ritual kojeg ćemo rado prakticirati uz kafu ili čaj.

Ne čitamo napisano barem prva dva mjeseca, a kasnije po želji.

Ne zapisujemo snove jer s tim samo popunjavamo prostor na stranicama umjesto da ga koristimo za pročišćavanje podsvijesti i otkrivanje rješenja.

Koristi jutarnjih stranica

  • Jačaju koncentraciju, izoštravaju fokus i pomažu da razdvojimo bitno od nebitnog.
  • Smanjuju anksioznost jer pomažu da se lakše nosimo sa emocijama kao što su strah, ljutnja, zavist, ranjivost i sl. Kada ove emocije izbacimo na papir, lakše ih sagledavamo te uviđamo da i nisu baš tolika prijetnja.
  • Otkrivaju našu kreativnu stranu tako što omogućuju da prepoznamo skrivene ili potisnute talente i da ih izvedemo na površinu.
  • Pomažu nam da uspostavimo i druge dobre navike. Njihova jednostavnost i učinkovitost motivira nas da i ostalim stvarima (tjelovježbi, šetnjama, hobijima) pristupimo na isti način: da svakodnevno za njih izdvajamo vrijeme bez obzira na raspoloženje.
  • Dugoročno, s ovom naizgled naivnom tehnikom, jačamo samopouzdanje jer bolje prepoznajemo svoje potrebe, jasniji su nam naši ciljevi, ali i koraci koje trebamo poduzeti kako bismo ih ostvarili.

Kao i u kreiranju svake dobre navike, i s jutarnjim stranicama najbolje je samo početi pa usput otkrivati šta radi za nas. Za početak je dovoljno pripremiti svesku i olovku te ispisati tri stranice. Narednog dana ispisati nove tri stranice i tako svaki dan.