5 godina prije · · Komentari isključeni za Evo u čemu je tajna sretne starosti

Evo u čemu je tajna sretne starosti

prof njega

U domu SENTIVO nastojimo stvoriti atmosferu u kojoj će se razvijati dugoročna prijateljstva i u kojoj će starije osobe imati osjećaj stvarnog pripadanja, a ne samo uklapanja. Redovne grupne šetnje, boravak u prirodi i zajednički izlasci na ručak ili kafu su se pokazali kao odlični načini povezivanja, ali i očuvanja osjećaja osobne vrijednosti.

Svaki čovjek, bez obzira na starosnu dob, ima potrebu za pripadanjem. Potreba je toliko primarna da o njoj i ne razmišljamo sve dok nas na to ne natjeraju usamljenost i društvena izolacija. Starije osobe se često osjećaju odbačenim i zanemarenim od strane društva jer, osim što im je potrebna pažnja i ljubav, potreban im je i osjećaj pripadnosti.

Nakon odlaska u penziju, kontakt sa širom zajednicom slabi i društvena aktivnost se svodi uglavnom na interakciju unutar porodice. Budući da su generacijske potrebe različite i da mlađi članovi porodice često nemaju vremena da se posvete starijim članovima, uspostavljanje i održavanje kontakta s vršnjacima postaje ključ za sretnu starost.

Istraživanja pokazuju da aktivan društveni život sprječava negativne posljedice starenja, a ovdje ćemo navesti samo neke od brojnih koristi koje donosi druženje s vršnjacima:

  • Ispunjen život. Prijateljstva upotpunjavaju kvalitet života u svakoj životnoj fazi pa tako i u trećoj dobi. Prijateljstva su nam tada možda i najpotrebnija. Starije osobe moramo ohrabrivati da se što više druže unutar svoje generacije te da učestvuju u zajedničkim aktivnostima.
  • Osjećaj pripadnosti. U zajednicama u kojima se podržavaju i ohrabruju interesi i hobiji starijih osoba, razvija se osjećaj stvarne pripadnosti te sprječava negativni utjecaj usamljenosti i društvene izolacije. Društvo mora razviti osjetljiviji i proaktivniji pristup starenju, a ne prepuštati ga slučaju. Neophodno je obezbijediti prostor starijim osobama za aktivnosti u kojima uživaju i u kojima su dobri te omogućiti da svoja znanja i bogato životno iskustvo dijele s drugima.
  • Smanjen rizik od depresije i kognitivnih oboljenja. Osim što mozak čine aktivnijim, prijateljstva podstiču zdraviji životni stil. Starije osobe postaju motivirane da vode računa o svom izgledu, posvećuju više pažnje pravilnoj ishrani i redovnije uzimaju lijekove. Aktivan društveni život im omogućava da svakodnevno pronalaze radost u malim stvarima.
  • Povezanost s drugima jača imunitet. Iako starenje utječe na imunitet, to ne znači da se u starosti ne može biti vitalan i sretan. Na rapidan pad imuniteta ne djeluje toliko prirodni proces starenja, koliko pogrešan odnos prema starenju. Starost ne mora prerasti u izolaciju, depresiju i stalni stres usljed fokusiranosti na sebe i slabljenje tijela. To je jedna od najvećih predrasuda protiv koje se, kao društvo, moramo izboriti.
  • Zdrav duh tijelo održava zdravim. Druženje s vršnjacima čini podnošljivijim postojeće slabosti, a dugoročno može spriječiti nastanak novih oboljenja. Kretanje tijela i dobra cirkulacija su presudni za očuvanje zdravlja, a oboje osigurava interakcija s drugima koji dijele naše probleme. Ne kaže se uzalud da je smijeh najbolji lijek.

Naši ukućani su najbolji dokaz da starost ne znači da moramo prestati stvarati nova iskustva i nove uspomene. Zahvaljujući njihovoj otvorenosti i društvenosti, SENTIVO nije još samo jedan dom za stare nego kuća puna ljubavi.

Kategorije: Zdravo starenje