3 godine prije · · Komentari isključeni za Evo zašto je djeci tako lako voljeti bake/nane i dede

Evo zašto je djeci tako lako voljeti bake/nane i dede

Sve faze kroz koje prolaze roditelji, bake/nane i dede su već prošli. Znaju šta radi, a šta ne radi i lakše im polazi za rukom da odvoje bitno od nebitnog. Takav stav pozitivno utiče na zdravlje djece i pruža im sretnije i opuštenije odrastanje.

Često čujemo optužbe da bake/nane i dede razmaze djecu, ali oni za to imaju valjano opravdanje. Istraživanja su pokazala da djeca koja su odrastala uz njihovo prisustvo i aktivnu podršku, doživljavaju sebe kao sretnije osobe. Pored očiglednog objašnjenja da je to zato što oni imaju dovoljno vremena, strpljiviji su i unucima rado posvećuju pažnju, u ovom članku donosimo kako njihov doprinos može izgledati iz perspektive djeteta.

Opušteni su. Kad radimo stvari iz slobodnog izbora, a ne iz nužde, onda je naš pristup mnogo pozitivniji i lakše dovodi do dobrih rezultata. Djeca to prepoznaju i cijene pa radije slušaju bake/nane i dede nego roditelje ili druge odrasle osobe.

Fokusiraju se na postignuća, a ne na greške. Djeci je lakše obratiti se njima za savjet ili pomoć jer znaju da neće biti kritikovani i ne strahuju od kazne.

Savršeni su partneri za igru i zabavu. Spremnije koriste kreativnost i maštu i ne strahuju od gubitka autoriteta. Uživaju u svojoj ulozi i, za mnoge od njih, biti baka/nana ili deda je najvažnija i najsretnija stvar u životu.

Lakše ih je voljeti. Djeca, a naročito tinejdžeri, izbjegavaju javno pokazivati ljubav prema roditeljima bilo da ih smatraju ‘dosadnim’ bilo da ne žele doživjeti podsmijeh od strane vršnjaka. S bakama/nanama i dedama, to skoro nikad nije slučaj. 😉

Pružaju osjećaj stvarne sigurnosti. Uz njih je lakše prebroditi krizne događaje kao što je preseljenje, dolazak novog člana u porodicu ili razvod roditelja.

Najbolji su uzori i mentori jer djeca uče iz primjera, a ne iz onoga što im se kaže. Njihovo bogato životno iskustvo olakšava i obogaćuje život unuka jer ih uči kako da budu dobri građani, kakve vrijednosti da gaje i kako dostojanstveno da stare.

Zbog svih navedenih razloga, nimalo ne čudi da u mnogim kulturama, bake/nane i dede zauzimaju posebno mjesto kad je u pitanju poštovanje, naklonost i ljubav.

Kategorije: Porodica