4 godine prije · · Komentari isključeni za Evo zašto su bake/nane i dede superheroji

Evo zašto su bake/nane i dede superheroji

Postoji neka tajna veza između baka/nana i deda i unuka, a mnogo je dublja od pripremanja omiljene hrane i besplatnog čuvanja. Zasnovana je na ljubavi, međusobnom uvažavanju, zabavi i čistoj radosti. Obično se kaže da bake/nane i dede razmaze djecu i da to može predstavljati problem u kasnijoj dobi, ali istraživanja pokazuju da takva djeca izrastaju u snažne i odgovorne odrasle osobe.

U ovom članku smo izdvojili 6 razloga zbog kojih je međugeneracijska povezanost neprocjenjiv dar za sve članove porodice:

1. Zdraviji i duži život za starije; otpornost i stabilnost za mlađe. Starije osobe koje ostvaruju blizak i aktivan odnos sa unucima žive duže u prosjeku 5 godina i zdravije su u odnosu na  vršnjake kojima je takav odnos uskraćen. Zahvaljujući njihovom aktivnom učešću, roditelji su rasterećeniji, a djeca opuštenija i bezbrižnija.

2. Trajno-ugrađen osjećaj sigurnosti. Bake/nane i dede unucima pružaju stvaran osjećaj sigurnosti i podrške i na taj način im pomažu da se lakše nose sa izazovima odrastanja. To se naročito odnosi na stresne situacije poput razvoda roditelja, selibde u drugi grad ili maltretiranja u školi. Djeca tada znaju da, uprkos svim neizvjesnostima, imaju nekog ko će uvijek biti tu. Takva djeca imaju manje emocionalnih problema, ali i problema u ponašanju.

3. Jačanje porodičnog identiteta i osjećaja pripadnosti. Djeca vole slušati priče o djetinjstvu svojih roditelja i životima ostalih članova porodice, a tako stječu potpuniju sliku o svom porijeklu i izdržljivosti svojih predaka. Kada razumiju historiju porodice i svoje mjesto u njoj, djeca postaju otpornija i osjećaju veću sposobnost da upravljaju svojim životom. Uviđaju da su i prethodne generacije imale svoje teškoće i da su ih uspješno prebrodile, što im daje snagu da se lakše nose sa svojim izazovima.

4. Poštovanje starijih. Pozitivan odnos između različitih generacija kod djece razvija osjećaj poštovanja i cijenjenja starijih osoba. Djeca neće imati predrasude i negativan odnos prema starosti, a to je najbolji način da se spriječi diskriminacija starijih osoba.

5. Zaštita od depresije. Izloženost utjecaju mladih, starije osobe približava novim vrijednostima i trendovima te jača osjećaj pripadnosti vremenu u kojem žive. S druge strane, djeca od starijih članova porodice dobijaju korisne savjete utemeljene na bogatom životnom iskustvu.

6. Međugeneracijska suradnja i razumijevanje stvara osjećaj prave porodice. Aktivna uključenost starijih članova porodice jača međusobnu povezanost i razumijevanje. Bake/nane i dede imaju priliku da s unucima nadoknade propušetno, a u isto vrijeme i osjete ponos na svoju djecu kada vide da se dobro snalaze u ulozi roditelja.

Dom Sentivo je posvećen promoviranju pozitivnog odnosa prema starenju i starijim ljudima i zato u okviru svojih aktivnosti poseban naglasak stavljamo na međugeneracijske susrete. Redovno organiziramo aktivnosti s djecom iz vrtića, učenicima osnovnih i srednjih škola, mladim aktivistima i volonterima kao i djecom naših uposlenika. Cilj nam je biti kuća puna ljubavi u pravom smislu te riječi tako da i naši korisnici ne budu uskraćeni za vrijednost i ljepotu koje u život mogu unijeti jedino djeca.

Kategorije: Zdravo starenje