3 godine prije · · Komentari isključeni za Hodajte i sve će biti u redu

Hodajte i sve će biti u redu

Hodanje je lijek

Redovna fizička aktivnost je dokazan metod za prevenciju brojnih hroničnih oboljenja, a sve je više istraživanja koja pokazuju da može povećati i otpornost organizma na infekciju. U Domu SENTIVO preferiramo hodanje jer je jednostavno, besplatno, ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu niti tjelesnu pripremljenost. Može se prakticirati u bilo koje doba dana i bilo gdje, a tempo određujemo sami.

Koristi hodanja za mentalno zdravlje

„Energična šetnja od 5 kilometara će za nesretnu, a inače zdravu osobu, učiniti više nego sva medicina i psihologija svijeta.“ -Paul Dudley White, američki kardiolog i zagovornik preventivne medicine

Hodanje unaprjeđuje raspoloženje, smanjuje anksioznost i rizik za pojavu depresije tako što podstiče dotok krvi do mozga, otpušta endorfine (tvari koje imaju analgetičko dejstvo) i smanjuje lučenje hormona stresa (kortizol). Povišen kortizol stvara upale u tijelu i odgovoran je za nakupljanje masnih naslaga u predjelu stomaka. Smanjivanje kortizola je jedna od najboljih stvari koje možete uraditi za vaše zdravlje, a hodanje će vam u tome definitivno pomoći.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno hodati 12 minuta kako bismo popravili raspoloženje. Dodir s prirodom će ukloniti osjećaj izoliranosti i odsječenosti od ostatka svijeta te podstaknuti društvenost i komunikaciju s drugima.

Koristi hodanja za zdravlje tijela

„Imam dva ljekara, moju lijevu i moju desnu nogu.“ -G. M. Trevelyan, britanski historičar

Hodanje smanjuje rizik od:

  • prehlade i gripe (jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su hodale 20 minuta dnevno, barem 5 dana u sedmici, oboljevale za čak 43% manje od osoba koje su hodale jednom sedmično ili se uopšte nisu kretale; aktivnim osobama je trebalo mnogo kraće vremena da se oporave i imale su blaže simptome)
  • boli u leđima (hodanje poboljašava cirkulaciju koja kičmu održava zdravom)
  • srčanih oboljenja, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska (ako šetamo barem 30 minuta dnevno, značajno smo snizili rizik za srčani i moždani udar)
  • inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2 (istraživanja su pokazala da je u prevenciji dijabetesa hodanje učinkovitije od trčanja)
  • oboljenja kao što su rak dojke, rak prostate i rak debelog crijeva
  • osteoporoze i osteoartritisa (kada hodamo, ne razvijamo samo mišiće nego i kosti; hodanje štiti zglobove tako što ih podmazuje i jača mišiće koji ih podržavaju, a da bi se postigao ovaj efekat neophodno je hodati barem 30 minuta dnevno)
  • bolesti pluća (hodanje nas primorava da koristimo cijelo tijelo, a budući da mišići zahtijevaju više kisika dok hodamo, pluća rade jače nego inače kako bi ga obezbijedila; na taj način se povećava nivo kisika u krvi te sposobnost organizma da izbacuje toksine)
  • pretilosti (brzo hodanje je efektivnije od standardnog šetanja jer primorava tijelo da energiju crpi iz masnih naslaga; dovoljne su 3 šetnje u trajnju od 15 minuta dnevno da ubrzamo metabolizam koji će pojačano raditi i u vrijeme kada ne vježbamo; bonus: hodanje smanjuje potrebu za čokoladom i generalno slatkom hranom )
  • demencije i Alzheimera (fizički aktivne osobe su manje sklone ovim bolestima od osoba koje žive sjedilačkim načinom života jer kretanje povećava volumen u hipokampusu – dijelu mozga zaduženom za pamćenje i učenje).

Pozivamo vas da ove jeseni/zime uspostavite rutinu hodanja i da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem. Započnite s kraćim šetnjama koje ćete postepeno produžavati. Pozitivne efekte ćete osjetiti već od 12-15 minuta svakodnevnog hodanja. U početku se krećite sporije i dajte mišićima dovoljno vremena da se zagriju, a s vremenom ćete prepoznati kakav tempo vam odgovara. Hodajte u udobnoj obući napravljenoj od laganog, savitljivog materijala i fleksibilnog đona.

Similar posts