4 godine prije · · Komentari isključeni za Hrana za dugovječnost

Hrana za dugovječnost

Grčko ostrvo Ikarija poznato je po velikom broju stogodišnjaka, a osobe u 70-im se smatraju mlađima. Nema oboljenja poput demencije, raka, čak ni depresije. Zdrav i dug život stanovnika ovog ostrva, znanstvenici pripisiju najprije zdravoj mediteranskoj ishrani, domaćem vinu i ljekovitom bilju, a zatim i sporijem tempu života, dobrim porodičnim odnosima te boravku na čistom morskom vazduhu.

Iako ne živimo u netaknutoj prirodi poput Ikarijanaca, možemo barem ‘prepisati’ njihovu ishranu i zato vam u nastavku donosimo namirnice koje čine njenu bazu.

Krompir: osim što je ukusan, krompir je izuzetno vrijedna namirnica u nutricionističkom smislu. Sadrži: vitamin B6 (štiti od moždanog udara), vitamin C (jača imunitet i brani tijelo od toksina), vitamin D (presudan za imunitet), željezo (sprječava umor, slabost, glavobolju, nepravilan rad srca), magnezij (neophodan je za zdravlje kostiju, srca, mišića i arterija) i kalij (pomaže rad srca, opušta mišiće i pospješuje rad bubrega). Krompir obiluje i karotenoidima koji pomažu u očuvanju vida te štite od starenja i pojave raka, naročito raka pluća.

Grahorice: razne vrste leće (crna, crvena i žuta se kuhaju bez namakanja i lako se probavljaju) i slanutak koji čini osnovu grčke prehrane. Slanutak doprinosi zdravlju kostiju, a sadrži gotovo jednako proteina kao i meso. Mnogi nutricionisti tvrde da je za starije osobe slanutak superiorniji izvor proteina od mesa.

Divlje zelje: lišće maslačka (radič) koristi se svježe u salatama, a listovi vinove loze se filuju rižom i povrćem (slično našem japraku, samo bez mesa).

Mediteranske začinske biljke poput ruzmarina, timijana, origana, bosiljka i peršuna, osim što poboljšavaju okus jelima, istovremeno snižavaju upale u organizmu. Jedna od najmoćnijih namirnica je bijeli luk koji sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja zahvaljujući svojim jakim protivupalnim dejstvima.

Limun ubrzava metabolizam i potpomaže probavu. Ukoliko ste u prilici nabaviti domaći, neprskani limun, obavezno konzumirajte i koru jer je bogata kalcijumom, kalijumom i vitaminom C.

Med je oduvijek bio cijenjen u ljudskoj ishrani, a i danas mu se pripisuju antibakterijska, antivirusna, antioksidacijska, antikancerogena i mnoga druga ljekovita svojstva. U staroj Grčkoj se spominjao ko hrana bogova.

Maslinovo ulje se povezuje sa zdravljem srca i mozga jer smanjuje upale i štiti tijelo od štetnih slobodnih radikala.

Kafa je bogata antioksidansima, a povezuje se s dugovječnošću jer smanjuje upale.