6 godina prije · · Komentari isključeni za Kako reći roditelju da “mora” u dom?

Kako reći roditelju da “mora” u dom?

Kada dođe vrijeme da razgovarate sa roditeljem ili voljenom osobom o odlasku u dom, prirodno je da se osjećate nesigurno jer je takvu odluku veoma teško donijeti. Mnogi instinktivno izbjegavaju razgovor sa roditeljem dok slučaj ne postane hitan, a mnogo je produktivnije pripremiti i roditelja i sebe za ono što se može desiti u budućnosti.

Kako ta faza u životu može biti stresna i za vas i za roditelja, pročitajte naše savjete koji vam mogu pomoći da razgovor protekne produktivno.

Pripremite razgovor

Istražite mogućnosti preseljenja u dom, posjetite domove i ustanove, porazgovarajte sa stručnim osobljem. Pripremljenim i ohrabrenim od stručnih osoba biće mnogo lakše načeti ovu temu sa roditeljem.

Pokažite empatiju

Pokušajte se staviti u njihovu poziciju, pokažite razumijevanje za njihove strahove. Probajte zadržati pribran ton u razgovoru, čak i kada se roditelj razljuti, ostanite mirni i pribrani.

Uključite ih u odluku

Naglasite prednosti života u domu, dovedite ih u posjetu, da popiju s nama kafu. Pročitajte im šta dom nudi, navedite pozitivne primjere. Pokažite im i druge domove. Neka sami odaberu!
Mnoge osobe su se u domu oporavile i danas žive mnogo ispunjeniji i sretniji život nego u samoći, a isprva su bile sumnjičave!
Pažljivo birajte riječi! Govorite o domu gdje će imati podršku, izbjegavajte spominjati “starački dom”, opišite ga kao zajednicu, mjesto za život sa podrškom.
Probno stanovanje! Osobama koje su jako skeptične kada je u pitanju život u domu, recite da idu na probni period, da u domu provedu mjesec-dva te odluče hoće li nastaviti ili potražiti alternativu. Smještaj u dom psihički zdravih starijih osoba ne smije biti prisilan. Osoba mora samostalno prihvatiti odlazak u dom, treba joj pristupiti osjećajno i s razumijevanjem, tako ćete najbrže dobiti njenu naklonost i povjerenje.

Uključite treću osobu u razgovor

Neovisni član porodice, doktor, prijatelj koji je pazio roditelja, mogu smiriti razgovor, navesti dodatne argumente i usmjeriti ga ka cilju.
Tenzije u porodici, sa braćom i sestrama, mogu dodatno pogoršati odluku i izazvati dodatni stres u već stresnoj situaciji. Razgovarajte sa članovima uže porodice, budite složni o odluci. Ovo je jedan od ključnih aspekata ka uspješnom razgovoru sa roditeljem i dobijanja njegovog odobrenja za smještaj.

Očekujte otpor

Rijetko kad je prvi razgovor o smještaju roditelja u dom uspješan. Pustite da stvari “prenoće”, te dogovorite naredni razgovor o ovoj temi. Budite osjećajni u razgovoru koliko god teško vam to padalo.

Pozovite nas ako vam trebaju pomoć i savjet!

Kategorije: Korisni savjeti