prof njega
citanje knjige

“Svako ko prestane učiti je star,
bilo da ima dvadeset ili osamdeset godina.”

Henry Ford
vožnja alejom

Profesionalna njega sa ljubavlju

Stručnu medicinsku njegu i 24-satni nadzor u domu provode iskusne medicinske sestre i tehničari, prema uputama i pod nadzorom ljekara. Pored ostalog, tu spadaju: mjerenje vitalnih parametara, peroralna i parenteralna terapija, previjanje rana, plasiranje katetera, pripremanje, administriranje i bilježenje propisanih lijekova, posmatranje i bilježenje stanja korisnika, prepoznavanje i kontrolisanje akutnih stanja čestih kod starijih pacijenata kao što su kardiovaskularni, respiratorni, urinarni, muskulatorni, neurološki, psihički, endokrini i dr problemi.

Posebno insistiramo na kontinuiranim i preventivnim postupcima i procedurama u sprečavanju nastanka dekubitusa i ostalih posljedica dugotrajne nepokretnosti.

Tim obučenih njegovateljica brine o opštoj njezi korisnika u domu. Pomoć su i prodrška u svakodnevnim aktivnostima, kretanju, higijeni, oblačenju, hranjenju, pranju i kupanju. Također, pomažu u radnim terapijama i socijalnim programima, podstičući korisnike na društvenu aktivnost i boravak u prirodi.

Po dolasku novog korisnika, zajedno sa porodicom analiziramo eventualne rizike, individualne potrebe te kreiramo i dogovaramo način njege i brige za pojedinu osobu. Na vrijeme prepoznajemo upozoravajuća stanja te se savjetujemo sa ljekarom opšte prakse ili odgovarajućim specijalistom o daljnjem djelovanju i zbrinjavanju.

Naši korisnici i njihovi srodnici nam se u svako doba mogu obratiti sa savjetom za poboljšanjem. To nam je važno. Jer kroz vaše aktivno sudjelovanje nastojimo poboljšati kvalitet naše usluge!

Sah
Prof njega

Socijalni život & radna terapija

Radna terapija je zasnovana na ljudskoj potrebi za okupiranošću i vjerovanju da ljudi mogu uticati na svoje zdravlje kroz ono što rade, kroz aktivnosti, kroz svoje ruke koje su „napojene“ umom i voljom.

Zadovoljstvo, unutarnji mir i sreću dobivamo iz onoga što radimo, želimo raditi i u čemu pronalazimo zadovoljstvo.

Pridajemo veliku važnost tome da sve naše korisnike uključimo u dnevne i društvene aktivnosti koje pažljivo osmišljavamo i planiramo. U grupama podstičemo uključenost, kreativnost i timski rad. Naše radionice su prožete smijehom i dobrim raspoloženjem.

Zajedno s našim korisnicima kreirati dnevne aktivnosti, podsticati njihova čula, osluhnuti brige i želje – ono je za šta se naše osoblje svakodnevno zalaže.

studenti druzeje

Dom Sentivo redovno posjećuju grupe djece, studenata i volontera koji obogaćuju život naših korisnika, vode zanimljive razgovore, učestvuju i podstiču ih u dnevnim i društvenim aktivnostima.

Ako želite posjetiti Sentivo i obogatiti svakodnevnicu našim korisnicima , slobodno nam se javite!

Ishrana

Ishrana korisnika se pažljivo osmišlja, izbalansirana je i prilagođena nutritivnim potrebama starijih osoba. Biramo domaće dobavljače koji dostavljaju kvalitetnu, kontroliranu i svježu hranu.

Prilagođavamo se individualnim režimama ishrane, uvažavajući najrazličitije dijetalne potrebe. Redovno ispitujemo naše korisnike o zadovoljstvu izborom hrane i u skladu s njihovim prijedlozima i savjetima nutricioniste kreiramo jelovnik.

Organizujemo svečane ručkove i slastice za sve praznike, koje zajedno obilježavamo i proslavljamo u našim grupama.

Na našoj oglasnoj tabli možete pronaći odabrani sedmični meni.

Ishrana