2 godine prije · · Komentari isključeni za Ove aktivnosti DOKAZANO sprječavaju Alzheimerovu bolest (demenciju)

Ove aktivnosti DOKAZANO sprječavaju Alzheimerovu bolest (demenciju)

Na listi bolesti od kojih ljudi najviše strahuju, Alzheimerova bolest (i uopće demencija) nalazi se na drugom mjestu, odmah iza raka. U ovom tekstu vam donosimo pet znanstveno-dokazanih aktivnosti koje sprječavaju nastanak ovog teškog oboljenja, a koje su toliko jednostavne i dostupne da ih možete početi primjenjivati odmah.

Hodajte svakog dana

Za održavanje vitalnosti mozga nisu potrebni intenzivni treninzi niti neki posebni planovi vježbi jer dovoljne su svakodnevne šetnje. Znanstvene studije pokazale su da prelazak oko 8 kilometara tjedno povećava volumen mozga, a to je jedan od najsigurnijih načina da se spriječi razvoj demencije. I drugi oblici laganog ali redovitog kretanja, kao što je rad u vrtu, pokazali su se kao dobra prevencija. S druge strane, sjedilački način života povećava rizik od nastanka Alzheimerove bolesti čak više i od pušenja.

Izborite se sa depresivnim raspoloženjima

Stres i depresija utječu na nastanak mnogih hroničnih oboljenja, a depresija se ponekad javlja kao rani znak demencije. Osobe koje pokazuju znakove depresije u srednjoj dobi imaju 50% veće šanse za gubitak kognitivnih sposobnosti, a provjeren način da se izborimo s ovim osjećajima jeste pronalazak smisla i svrhe u svakodnevnom životu. U tome vam mogu pomoći neke od ovih aktivnosti: volontiranje, molitva ili mediticija, pravilno disanje ili učenje novih vještina. Naravno, ukoliko se suočite s ozbiljnijom depresijom – neophodno je potražiti pomoć stručnjaka.

Smanjite ili, još bolje, odbacite cigarete

Nekoliko studija pokazalo je da teški pušači (više od 20 cigareta dnevno) imaju manju sivu masu mozga u odnosu na nepušače. Pušenje zapravo duplo uvećava rizik od Alzheimerove bolesti, ali dobra vijest je da se rizik prestaje povećavati čim prestanete pušiti.  

Naučite nove hobije

Pletenje, društvene igre ili savladavanje novih vještina (borilački sport, strani jezik, ples, sviranje instrumenta i sl.) u srednjim godinama može spriječiti gubitak memorije za 40-50%. Nažalost, gledanje televizije ili pasivno konzumiranje sadržaja na internetu ne spadaju u hobije. Starije osobe koje provode većinu dana gledajući takve sadržaje imaju 50% više šanse da iskuse gubitak memorije.

Družite se

Istraživanja su pokazala da jedna od sedam osoba koje imaju demenciju živi sama. Društveno-aktivne osobe imaju duplo manji rizik za razvoj kognitivnih oboljenja jer društvena uključenost popravlja rasploženje i osigurava jaku mrežu podrške na koju se uvijek možete osloniti, a to će vas još više motivirati da vodite računa o svom zdravlju.

Similar posts