4 godine prije · · Komentari isključeni za Pokloni za starije osobe s kojima NEĆETE pogriješiti

Pokloni za starije osobe s kojima NEĆETE pogriješiti

Izbor prigodnog poklona za starije osobe može predstavljati pravi izazov. Obično imaju više stvari nego što mogu iskoristiti, a često će i sami reći da imaju sve i da im ništa ne treba. Neki od njih čak tvrde da ne vole poklone, ali u većini slučajeva to znači da ne žele predstavljati dodatni trošak ili teret. Ipak, i njima, kao i svakome od nas, mnogo znači kada im se stavi do znanja koliko su nam važni kroz pažljivo-odabran poklon.

U ovom članku donosimo malo drugačije prijedloge koji naglasak stavljaju na lijepo ili korisno iskustvo, a ne stvari. Prilikom sastavljanja liste, vodili smo računa da pokloni podstiču sigurnost, zdravlje i sreću starijih osoba i nadamo da će te u njoj pronaći inspiraciju i za vaše najdraže.

1. Dnevnik za pisanje

S ovim poklonom ohrabrujete starije osobe da na zabavan način prigrle svoje životno iskustvo i svoje svakodnevne aktivnosti. Dnevnik se može pisati kao podsjetnik na prošle događaje, ali i kao način da se ostavi pisani trag za buduće generacije.

Pisanjem se reducira stres i anksioznost jer lakše izlazimo na kraj s nagomilanim ili neiskazanim emocijama. Pored toga, pisanje jača kognitivne funkcije, unaprjeđuje izražavanje i doprinosi razvoju novih ideja. Znanstvena istraživanja su pokazala da pisanje rukom aktivira dijelove mozga koji nam pomažu da mislimo bolje.

Ukoliko osoba nikad nije pisala dnevnik ili sumnja u svoje spisateljske sposobnosti, predložite joj da piše dnevnik zahvalnosti. Prakticira se tako što se svaki dan zapišu tri stvari na kojima smo zahvalni tog dana. Riječ je o dokazanoj metodi za oslobađanje od stresa tako što podstiče fokus na ono što imamo i na čemu možemo biti zahvalni. Takva aktivnost automatski podiže raspoloženje, a dobro raspoloženje poboljšava ukupno zdravlje organizma.

2. Bojanka za odrasle kao antistres terapija

Bojenje inspirativnih crteža podstiče duboku introspekciju i omogućava da se sposobnost imaginacije koristi na najbolji način. S time se ujedno osigurava i prisutnost u sadašnjosti jer osoba nema vremena da žali za onim što je prošlo niti da strahuje od onog što dolazi.

Bojanke relaksiraju, ali istovremeno i jačaju umne kapacitete te poboljašavaju koordinaciju očiju i ruke. Naročito su korisne bojanke koje u osnovi imaju mandale – složene simbole u vidu kruga koji predstavljaju povezivanje božanskog i ljudskog svijeta u jedinstvenu, skladnu i umirujuću cjelinu.

3. Porodična foto-biografija

Album s kvalitetnim, čvrstim koricama u koji ćete smjestiti vaše zajedničke fotografije može postati živopisna biografija porodice. Ako fotografije poredate hronološki i istaknete bitne događaje poput vjenčanja, rođenja, zajedničkih proslava ili putovanja, gotovo filmski ćete oživjeti čitav život osobe kojoj je poklon namijenjen.

4. Video-pozdrav

Ukoliko živite daleko od starijih roditelja, ovo je poklon na koji će se, sigurni smo, uvijek rado vraćati. Unaprijed snimite video u kojem će svaki član porodice uputiti svoju poruku, bilo da podijeli neku zajedničku uspomenu ili navede zbog čega je zahvalan osobi kojoj poklanjate. Prigodan video-pozdrav mogu biti i sasvim obični, ‘mali’ trenuci iz vašeg života ili oni malo veći kao što je snimak sa nastupa ili utakmice unuka u kojima starijim osobama poručujete da su uvijek s vama, bez obzira na fizičku razdvojenost.

5. Poklon-bonovi i pretplate

U zavisnosti od interesa i zdravlja osobe, možete birati između višemjesečne pretplate za omiljene dnevne novine, poklon-bon za prodavnice, dostavu svježeg voća i povrća ili pretplate za korištenje raznih usluga (tretmani uljepšavanja, masaže, dostave gotove hrane i sl.). Sve su to načini da starijim osobama smanjite ukupne mjesečne troškove. Dobar poklon su i tretmani za očuvanje zdravlja poput fizikalne terapije, masaže i sauna koji se mogu rezervirati i unaprijed platiti u welnness centrima širom BiH. Ukoliko je osoba slabije pokretna, na raspolaganju su i kvalificirani fizioterapeuti koji dolaze u kućne posjete.

Poklanjajmo, živimo i starimo pametno! 🙂

Tags: Dom Sentivo

Kategorije: Korisni savjeti

Similar posts