2 godine prije · · Komentari isključeni za Prednosti života u domu za starije

Prednosti života u domu za starije

Njega u Domu Sentivo (na fotografiji ?) osnažuje osobe treće dobi, potiče ih da napreduju, otkrivaju nove interese i uživaju u svojim zlatnim godinama.

Svaki korisnik ima individualiziran plan njege koji se redovno evaluira od strane medicinskih stručnjaka kako bi se uočile promjene, uspostavile pravovremene dijagnoze te osigurao najbolji tretman. Zahvaljujući takvom pristupu, uspjeli smo stvoriti okruženje u kojem se poštuje individualnost, privatnost, samostalnost, dostojanstvo i pravo izbora, a koje i dalje podsjeća na pravu kućnu atmosferu.

Odluka o smještaju starije osobe u dom može biti teška i izazovna. Ovo su prednosti života u zajednici doma za starije, kao što je Dom Sentivo:

1. Sigurnost i bezbjednost

Starije osobe obično žive u starijim kućama/stanovima koji zahtijevaju redovnije održavanje, a to može predstavljati ozbiljan izazov čak i kad se angažira osoba za pomoć u kući. Dodatni problem predstavlja i izloženost povredama od kojih čak 80% nastaje u kupatilu. U domu za starije osobe, tih izazova nema jer se o održavanju domaćinstva brinu profesionalci, a dom je projektovan tako da omogućava mobilnost i dostupnost – toaleti i kupatila prilagođeni za starije osobe, prostrani hodnici, liftovi, rukohvati i sl. Starije osobe često su na meti provalnika i prevaranata. U domu sigurnost pruža prisutnost osoblja 24h.

2. Kraj samoće, izolacije i osjećaja bespomoćnosti

Ukoliko žive same, starije osobe izložene su većem riziku od društvene izolacije i pojačanom osjećaju usamljenosti i depresije. Ako potraju, takvi periodi mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – depresija, hronična oboljenja poput demencije ili bolesti srca ili odvesti u nezdrava ponašanja kao što su pušenje ili zloupotreba lijekova tj. njihovo uzumanje bez mjere i nadzora. Sve to značajno umanjuje kvalitet života u trećoj dobi te povećava rizik od prerane smrti.

Korisnici domova žive u zajednici koja ih ohrabruje i osposobljava za učešće u društvenim aktivnostima. Stalni kontakt s vršnjacima sa kojima dijele iste radosti i brige, u njima budi volju za životom i socijalizacijom. Raste njihovo samopouzdanje, ali i osjećaj pripadnosti. Uviđaju da nisu sami na svijetu i da većinu problema dijele s drugima zbog čega postaju mnogo otvoreniji za pozitivne promjene.

3. Zdraviji način života bez prevelikog truda

Da bi zadovoljili svoje nutritivne potrebe, stariji samci često moraju da se oslone na pomoć porodice. Čak i kad su u mogućnosti da samostalno kupuju i pripremaju hranu, mnogi od njih ne pridaju pažnju zdravoj ishrani, izbjegavaju kuhanje te pribjegavaju bržim rješenjima kao što su nezdrava hrana ili preskakanje obroka. Za korisnike doma, meniji su kreirani unaprijed i vodi se računa o tome da hrana bude i zdrava i ukusna. Svakog dana na raspolaganju imaju tri izbalansirana obroka koje priprema profesionalni kuhar prema uputstvima nutricioniste. Plan ishrane za dijabetičare neće biti isti kao plan za osobe sa visokim holesterolom.

Starije osobe moraju uložiti ogroman trud da bi ostale fizički aktivne – bilo da se same organiziraju ili da ih članovi porodice prevoze do centara za vježbanje ili fizikalnu terapiju. Korisnici domova u prilici su da svakodnevno vježbaju na licu mjesta, uz svu potrebnu opremu te stručni nadzor. A sve je lakše u grupi nego sam, bilo da se radi o šetnji ili vježbama istezanja.

4. Duševni mir

Porodica zna da je svojim najstarijim članovima pružila najbolju moguću njegu, a starije osobe znaju da žive u sigurnom okruženju u kojem se uvijek mogu osloniti na nekoga. Osjećaju i ogromno olakšanje jer znaju da ne predstavljaju obavezu i teret svojoj djeci ili porodici. Mogu se opustiti i slobodno uživati u stvarima koje ih interesiraju, bez osjećaja krivice ili srama.

Znakovi da starija osoba više nije u stanju da živi samostalno:

  • Potrebna joj je pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (oblačenje, održavanje higijene)
  • Potrebna joj je pomoć pri uzimanju lijekova
  • U prethodnih 6 mjeseci pala je više puta
  • Učestale posjete ljekaru
  • Loše prehrambene i/ili higijenske navike
  • Depresivna stanja, bezvoljnost i ljenost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti
  • Zaboravljanje koje ugrožava sigurnost i zdravlje osobe

Dogovorite posjetu Domu Sentivo, da zajedno kreiramo najbolji plan njege za vaše najdraže.

Kategorije: Korisni savjeti