6 godina prije · · Komentari isključeni za Predrasude o staračkom domu

Predrasude o staračkom domu

„Kakva si ti kćerka, pa majku smještaš u dom umjesto da se brineš o njoj kako je ona brinula o tebi!?“

Ovakve osuđujuće rečenice čujemo često. Predrasude kroje našu svakodnevicu, pa tako i ona da starije roditelje, nane, dede, bake ‘odbacujemo’ smještajući ih u dom.

Kada starost i bolest preuzmu živote, briga o roditelju kod kuće postaje teret cijele porodice i često zahtijeva promjenu porodične dinamike iz temelja. Mnoga djeca nisu u mogućnosti preuzeti na sebe tu obavezu jer žive daleko, rade, imaju svoju porodicu i obaveze. Situacija se dodatno komplicira jer smo svi i dalje ubijeđeni da su domovi za stare neka mračna usamljena mjesta, gdje su osobe prepuštene same sebi i gdje život više nema smisla.

Kako donijeti ispravnu odluku? Kako se brinuti o roditelju, a pritom sačuvati stabilnost porodice?

Ako ste u sličnoj situaciji, pozivamo vas da posjetite naš dom i uvjerite se da je drugačija starost moguća.

“Živim već tri godine u domu. Sama sam donijela tu odluku. Došla sam ovdje, oporavila se i svaki dan dočekujem s osmijehom i zahvalnošću”, govori Senija, stanovnica doma.

“Čitam, šetam i uživam”– ističe gdin. Ivo, te dodaje da svoj hobi čitanje nije napustio ni u domu gdje je odlučio provesti starost. „Imam sve što mi treba, nemam obaveza i mogu da se prepustim uživanju“ – kaže on.

Dom Sentivo na Ilidži je udobno, svijetlo, porodično mjesto za stanovanje osoba starije životne dobi. Briga i njega su na prvom mjestu, kao i topla riječ i razumijevanje različitih potreba svakog pojedinog stanovnika. To je mjesto susreta i druženja. Svakog jutra neko s osmijehom na licu dođe da vam pomogne u svemu što ne možete sami obaviti, donese obrok, pozdravi vas i pita za raspoloženje, odvede u šetnju ili, usred noći, kada ne možete spavati, donese topao čaj.

Dajemo sve od sebe da budemo mnogo više od socijalne ustanove i da Sentivo zaista bude dom za starije – mjesto za njegu i stanovanje uz stručnu podršku, životna zajednica treće dobi.

Smještaj roditelja u jedno takvo okruženje je sve osim ‘odbacivanja’. Naprotiv, moglo bi se reći da je izraz stvarne brige i ljubavi jer s tim osiguravate kvalitetniji i ispunjeniji život vaših roditelja. U isto vrijeme, u prilici ste da ne narušavate svakodnevno funkcioniranje vaše primarne porodice. Možete se u potpunosti posvetiti porodičnim i poslovnim obavezama jer znate da je vaš roditelj na sigurnom mjestu, da su njegove primarne potrebe zadovoljene u svako doba dana i noći te da ga možete kontaktirati i posjetiti kad god poželite.

Kategorije: Korisni savjeti