2 godine prije · · Komentari isključeni za Psi za starije osobe: ovih 5 pasmina najbolji su izbor

Psi za starije osobe: ovih 5 pasmina najbolji su izbor

Znanstveno je dokazano da su starije osobe koje imaju pse zdravije od svojih vršnjaka bez pasa. Redovne šetnje i briga o psu doprinose fizičkom zdravlju, a druženje i maženje s psima čuva emocionalno i mentalno zdravlje. Kontakt s psima povećava nivo hormona sreće u tijelu koji pospješuju osjećaj smirenosti i zadovoljstva zbog čega se osjećamo manje usamljeno. Posjedovanje psa pruža i osjećaj samopouzdanja jer pokazuje da smo sposobni i odgovorni, a u starijoj dobi to može biti podstrek da budemo odgovorniji prema svom zdravlju.

Psi će povećati nivo aktivnosti i zato je bitno odabrati psa koji neće zahtijevati više kretanja i obaveza nego što možemo podnijeti. Donosimo listu najboljih pasmina za starije osobe koja u obzir uzima: zdravlje i životni vijek psa (pobrojane pasmine žive 14-18 godina), sposobnost za učenje, temperament i jednostavnost održavanja. Osim što su male, ove pasmine se malo linjaju, nemaju miris i pogodne su za osobe sklone alergijama.

Pomeranac ili patuljasti špic: mali pas velikog srca. Odlični terapijski psi za starije osobe jer su gotovo uvijek dobro raspoloženi i rado prate svoje vlasnike. Privrženi su, brzo uče trikove, lako se odgajaju i ne traže previše kretanja. Ako se češljaju dva puta sedmično, posjete salonima mogu se svesti na četiri puta godišnje. Naročito su pogodni za starije osobe koje imaju problema s mobilnošću jer se mogu naučiti na obavljanje nužde u kutiji s piljevinom. Za razliku od mačaka, iza njih ne ostaju neugodni mirisi. Iako je riječ o malim psima koji u prosjeku imaju oko 4 kg, pomeranci imaju veliko samopouzdanje, spremno čuvaju svoje vlasnike i glasno laju na strance. Nedostaci: mogu biti previše energični i glasni te neprestano lajati ukoliko ih nismo naučili da to ne rade dok su bili štenad.

Maltezer: pas za krilo. Pogodni su za osobe koje nemaju prethodnog iskustva s psima. Razigranost i mladalački izgled zadržavaju i u poznim godinama, a naročito su nježni prema djeci s kojom se rado igraju. Ne traže previše kretanja ni prostora. Teški su od 2 do 4 kilograma što ih čini laganim za transport u torbi. Nedostaci: iako se ne linjaju, njihovo nježno bijelo krzno zahtijeva redovno češljanje i održavanje.

Pudla: prijatelj sa svima. Smatra se jednom od najpametnijih i najpopularnijih pasmina jer ima sve poželjne karakteristike: miran i prijatan temperament, krzno koje se ne linja i ne izaziva alergiju te urođenu inteligenciju. Pudle su druželjubive, vole se igrati s djecom i s drugim psima. Idealan su izbor ako nam je potrebno više društvenog kontakta jer privlače pažnju i podstiču razgovor. Jednostavne su za održavanje, ali njihovo krzno zahtijeva povremeno profesionalno uređivanje pa te troškove treba imati u vidu. Nedostaci: mogu biti osjetljivijeg zdravlja (probavni problemi i problemi s kožom).

Kratkodlaki jazavčar: hrabar, pametan i ponekad tvrdoglav. Umiljati, druželjubivi i nevjerovatno zabavni psi. Pogodni su za držanje u stanu i dovoljne su im kratke šetnje. Krzno nije potrebno posebno održavati jer se skoro i ne linjaju. Nedostaci: u starijoj dobi, skloni su debljanju i povredama leđa. Povrede se mogu spriječiti ako im se onemogući skakanje na/sa kreveta, bilo da ih podižemo ili da postavimo stepenice pomoću kojih će se penjati.

Čivava: odana, šarmantna i samouvjerena. Dugovječni psi koji se lako dresiraju. Potrebno im je malo kretanja, a od svih aktivnosti najdraže im je sjedenje u vlasnikovom krilu. Nedostaci: ukoliko se ne socijaliziraju na adekvatan način, mogu biti nervozne i previše lajati.

Ukoliko želimo izbjeći brigu o štenetu ili bismo radije udomili nego kupili psa, rješenje su odrasli psi koji se mogu pronaći u azilima za pse ili preko udruženja za zaštitu životinja. Takvi psi već su cijepljeni, kastrirani/sterlizirani i smatraju se zdravijim i otpornijim na bolesti. Obično su i socijalizirani što znači da, osim što štedimo novac, unaprijed znamo temperament psa pa izbjegavamo neugodna iznenađenja. Mješanci su fleksibilniji, a često i zanimljiviji jer nisu uzgajani s određenom namjenom.