4 godine prije · · Komentari isključeni za Štetnost predrasuda o starenju

Štetnost predrasuda o starenju

Ljudi koji imaju pozitivan odnos prema starenju žive u prosjeku 7,5 godina duže od onih koji podlegnu društvenim stereotipima i povjeruju da je starost nešto što se po svaku cijenu mora skrivati, izbjegavati ili barem odgoditi.

Nasuprot tome, mi u Domu SENTIVO svakodnevno svjedočimo da treća dob može biti itekako ugodan i smislen period života, pogotovo ako se na vrijeme počnemo pripremati za nju. U suradnji sa profesionalcima iz različitih sfera (medicina, psiho-socijalni rad, nutricionizam, umjetnost), pokušavamo ukazati na dijelove starenja nad kojima možemo imati kontrolu tako što:

  • prikupljamo i dijelimo savjete o pravilnoj ishrani u trećoj dobi,
  • donosimo prijedloge za uspostavljanje i održavanja dobrih socijalnih odnosa,
  • promoviramo kretanje i boravak u prirodi,
  • zalažemo se za kontunuirano učenje i stjecanje novih vještina.

Da smo na pravom tragu s promoviranjem preventivnih mjera, svjedoče i noviji natpisi u medijima koji govore o smanjenom broju oboljelih od Alzheimerove bolesti, o tome da se starije osobe pokazuju kao strpljivije, temeljitije i pouzdanije u poslu od mlađih te da se životni vijek neprestano produžava.

Starenje je neizbježan, prirodan proces koji nas sve čeka i u tome nema ničeg zastrašujućeg. Nema razloga da živimo u neizvjesnosti, pasivno iščekujući psiho-fizičko slabljenje kada imamo priliku preuzeti kontrolu nad svojim životom i od njega napraviti najbolje što možemo. Nebitno da li nam je trideset, pedeset ili osamdeset godina. Svugdje oko nas su primjeri uspješnih pojedinaca koji su imali dovoljno hrabrosti i mudrosti da se ne predaju prije vremena. Oni nas uče da kvalitet života u trećoj dobi itekako ovisi o našem odnosu prema starenju.

Kategorije: Zdravo starenje